Een bril of contactlenzen; welke kies je?

Het is heel wat, als je erachter komt dat je een bril nodig hebt om beter te kunnen zien. Niet alleen moet je wennen aan het idee, maar je moet ook gaan kiezen of je een bril wilt of toch voor lenzen gaat. Nu draag ik al sinds groep acht lenzen, maar ik kan mij nog goed herinneren dat er veel dingen bij kwamen kijken. Wellicht kan ik je een beetje helpen met deze keuze door de voor- en nadelen van een bril en lenzen op te schrijven.

De voor- en nadelen van contactlenzen

Dat ik vroeg aan lenzen begon, zegt eigenlijk al waar mijn voorkeur ligt. Over het algemeen vind ik lenzen prettiger. Waarom? Voornamelijk omdat ze niet in de weg zitten. Je hebt er geen last van tijdens het sporten of andere intensieve activiteiten. Daarnaast passen ze bij elke outfit, in tegenstelling tot een bril die je goed dient te combineren. Maar wat misschien nog wel het allerbelangrijkste punt is: ze kunnen alle weersomstandigheden aan. Je vraagt je nooit meer af of iemand al eens bedacht heeft om ruitenwissers voor een bril te maken, en je kunt tenminste wat zien wanneer je in de winter van buiten naar binnen loopt.

Toch moet je met een paar dingen rekening houden wanneer je ervoor kiest om lenzen te gaan dragen. Zo duurt het eventjes voordat je doorhebt hoe je de lenzen in je ogen plaatst. Al moet ik zeggen dat je hier de keuze voor een bril of lenzen niet vanaf moet laten hangen. Na een paar keer oefenen gaat dit namelijk al een stuk sneller. Lenzen vereisen echter wel meer onderhoud dan een bril. Ze moeten elke dag gereinigd worden met een alles-in-één vloeistof, zoals deze op Lensplaza, of een andere desinfecterende vloeistof. Op deze website lees je meer over de onderhoud van lenzen.

De voor- en nadelen van een bril

Ondanks het intensievere onderhoud, heb ik toch gekozen voor contactlenzen. Dat betekent trouwens niet dat ik een bril helemaal af heb geschreven. Vorig jaar kocht ik nog deze nerdie glasses. Het is namelijk wel heel fijn om een bril naast je lenzen te hebben. Op de momenten dat je moe bent, krijg je droge ogen en gaan je lenzen soms irriteren. Dan is het fijn om je lenzen even in te wisselen voor een bril. Mocht je een bril voor “full-time” willen hebben, dan is een voordeel van een bril dat deze over het algemeen een stuk goedkoper is dan lenzen. Het nadeel vind ik echter dat een bril soms effect heeft op je gezichtsesthetiek. Ook oefent een bril druk uit op je neus en achter je oren, wat na een tijdje voor ongemak of zelfs pijn kan zorgen.

Draag jij liever lenzen of een bril?

Author

Kim Tarroe - Amsterdam Based - Online Content Creator & Entrepreneur - FOCUSED ON Fashion | Beauty | Lifestyle | Travel

Write A Comment